Energiutredningar
En energiutredning är omfattande studie som visar var och hur en byggnad förlorar värmeenergi. Värmeenergi kan inte förbrukas inne i byggnaden utan förluster sker genom skal och avlopp. Varje befintlig byggnad är unik och har en egen förlustprofil. Flödesmätning, elmätning och värmefotografering är metoder som visar hur energiförlusterna uppstår. Värmefotografering kan dels visa systematiska läckage, dels punktvisa läckage, exempelvis oisolerade värmerör i delar av byggnaden.
Elanvändning kartläggs i detalj genom att tillfälliga elmätare monteras på olika platser i byggnaden. Elleverantörens sammanställningar över säsongs- och dygnsvariationer analyseras som komplement till mätningarna. Informationen leder fram till vilken utrustning som ska bytas ut mot ny med lägre effekt. Ofta kan brukandet påverkas genom individuell debitering och information till de boende om hur elanvädningen uppstår.
Efter att energiförlusterna har kartlagts, skapas ett åtgärdsprogram som minskar förlusterna, visar på lämplig energiåtervinning och hur egen energi kan genereras. Möjligheterna till lagring av värme- och elenergi utreds. Genom kraftfulla åtgärder för minskade energiförlusterna och långtgående energiåtervinning behöver byggnaden tillföras avsevärt mindre energi än i utgångsläget. För värmeenergin, kan slutresultatet blir att endast 10 – 20 procent av den ursprungliga energin behövs. Vanligen blir detta el som kan produceras på eller vid den egna byggnaden och förser en eller flera värmepumpar.
Energiutredningen skapar grunden för investeringsplanen med åtgärder för olika skeden i energieffektiviseringsprocessen. Lönsamheten beräknas enligt gängse redovisningsregler.
Med energiutredningen som utgångspunkt kan åtgärderna projekteras och senare upphandlas.